ФК "МЕТАЛИК 1938" СОПОТ

ФК МЕТАЛИК 1938

СОПОТ

НОВИНИ

КЛУБЪТ

ИСТОРИЯ

КОНТАКТИ

ДЮШ

ИСТОРИЯ НА ФК МЕТАЛИК 1938

   През 1936 година в Сопот отваря врати ДВФ (Държавна Военна Фабрика) и започват да пристигат работници от цялата страна, мобилизирани на работа в новооткрития военен завод. Сред тях са Коста Янков от СК „Напредък” Пловдив и група футболисти от отбора на „Парчевич” Пловдив, с идването на които се поставя началото на футбола в Сопот и във фабриката. През 1938 година Коста Янков и състезателите от „Парчевич”, сред които Иван Ленгерджиев, Дарата, Бончо, Кольо Аров- вратар от „Локомотив” Пловдив, заедно с местни момчета работещи във фабриката (Васил Циката - вратар, Петър Дишлиев, Коста Жеков, Иван Кузманов –Кузмата) се организират и основават първия футболен клуб в Сопот, като му дават името „Рапид”.

Основни организатори през първите години са Коста Янков и Иван Ленгерджиев, който всъщност е и първият неофициален играещ треньор на отбора.

През 1940 година „Рапид” играе първата си официална среща с отбора на Карлово и печели с резултат 3:1. Първият гол в историята на мачовете между Сопот и Карлово бележи крилото Петър Дишлиев за отбора на „Рапид” Сопот.

   През 1941 г. е създаден първият спортен съвет, чийто председател е Коста Янков. С това се поставя началото на организирания футбол в Сопот.

От 1945 до 1951 година „Рапид” е преименуван на „ДВФ 23” (Държавна военна Фабрика 23), а от 1951 до 1953 г. носи името "Завод 11". От 1953 г. до 1958 г. носи името "Торпедо" Сопот.

   През 1958 година отборът приема името „Металик”.

   През 1958-59 г. започват изкопните работи за нов стадион, който е завършен през 1964 г. Първият официален мач на този стадион "Металик" играе с отбора на           Гара Кричим (резултат 1:1), като първият гол на новия стадион отбелязва Иван Гаджалов.

   През 1967 г. под ръководството на треньора Александър Илиев от София "Металик" играе бараж в гр. Чирпан с отбора на "Искра" Пазарджик, побеждава с 3:0 и влиза в зона "Тракия".

   През 1969 г. треньор е Торос Папазян. Под негово ръководство "Металик" оглавява класирането на полусезона с 4 точки пред останалите отбори. Тогава през зимата на 1970 г. по решение на ГК на БКП Карлово двата отбора ва Сопот и Карлово се обединяват и "Металик" влиза триумфално в "Б" група, като е решено новия отбор "Торпедо" Карлово-Сопот да играе домакинските си срещи един в Сопот и един в Карлово. Първият мач от "Б" група се играе в Сопот срещу отбора на Сливен и е спечелен с 4:1. След този мач футбола е отнет изцяло в полза на Карлово и Сопот остава без отбор и без футбол.

След обединението Сашо Герасимов и Кольо Симеонов събират нов отбор като започват от най-долната група от името на АПК Анево след четвъртия кръг с 0 точки и 3:18 голова разлика. Веднага печелят първото място в групата и влизат в "А" окръжна. Същата година Сашо Герасимов напуска и отбора се води от Никола Симеонов до 1980 г., когато следва ново обединение с отбора на Карлово и "Металик" пак започва от най-долната група, става първи и влиза в "А" окръжна група.

   През 1983 г. треньор е Иван Арсов и отбора става републикански работнически шампион, като печели купа и златни медали.

   През 1984 г. отборът става окръжен първенец, играе бараж с "Марица" Симеоновград и след 1:1 като домакин и 0:2 като гост влиза триумфално във "В" група, където се намира и до днес като е единствения отбор, който никога не е изпадал от тази група.

   През 1993 г. отборът заема трето място и влиза в една от новосъздадените "Б" групи, където на следващия сезон заема престижното седмо място. През 1995 г. двете "Б" групи отново са обединени и "Металик" изпада административно отново в Югоизточна "В" група.

   През 2000 г. отборът с треньор Иван Шашев заема трето място, което класиране повтаря и през 2006 г. под ръководството на Венелин Константинов.

 

www.000webhost.com